Dulu Ejek Orang Sekarang Ada Hati Nak Crush Pula

Gambar Hiasan

Dulu Hina Sekarang Nak Crush Pula, Terima Kasih SSQ-3

Arni (bukan nama sebenar) sejak di bangku sekolah rendah lagi adalah seorang gadis yang “chubby”. Semenjak awal puberti selera makan Arni semakin membuak-buak menjadikan dia semakin gemuk. Arni tidak pasti kenapa dia boleh jadi sebegitu, tetapi ada seorang doktor pernah memberi komen mengenai selera makan Arni yang menjadi-jadi ialah akibat dia stress dan tidak ada tempat untuk meluahkan perasaan.

 

Arni rasa komen doktor tersebut memang betul, kerana Arni tidak mempunyai teman rapat dan sering diejek. Ada seorang budak lelaki di kelas Arni yang bermulut celupar sering mengejek Arni dengan gelaran “badak” dan setiap kali itu juga teman-teman sekelas akan ketawa beramai-ramai.

 

Untuk menghilangkan rasa bosan Arni makan, bila makan Arni bosan dan sering juga mengalami sembelit kronik. Bajunya sukar dibeli kerana semuanya size XXXL. Kehidupan Arni sangat suram, tanpa teman rapat, tanpa boifren dan ibu bapanya juga sering berleter kerana Arni makan tak berhenti-berhenti.

 

Arni bukan tak cuba pil kurus, sejak dari kolej sehinggalah grad di university, tetapi semuanya tidak membuahkan hasil. Kalau turun berat berat pun hanya 1-2 kilo tetapi selepas itu beratnya naik 5-6 kilo. Berat Arni pernah mencecah 80 kg sedangkan Arni hanya 5 kaki 2 inci dan Arni akui dia memang layak di gelar “badak”.

 

Selepas doktor menasihati Arni agar menurunkan berat badan kerana besar kemungkinan Arni akan menghidap penyakit darah tinggi, kencing manis dan sekiranya Arni berkahwin dia akan sukar untuk hamil. Arni segera mengamalkan diet yang ketat dan senaman yang kerap kini berat Arni sudah turun ke 65 kg tapi berat 65 kg seolah-olah tersekat disitu. Berat ideal Arni ialah 50- 55 kg.

 

Hasil dari research sendiri, Arni sedar ususnya kotor, jika membuang air besar pun najisnya hanya berbentuk nipis seperti kuih samperit yang keluar dari acuannya. Berbau sangat busuk dan kerap sembelit. Kadang-kadang  1 minggu tidak buang air besar.. Arni sedar inilah puncanya. Kena #cuciusus dan #detox

 

Arni pada mulanya hanya mencuba 1 botol SSQ-3 Natural Fat Burner / Natural Detox Formula, risau kesannya tidak menjadi. Selepas 1 minggu Arni membuat “repeat order”. Komen awal Arni ialah, “saya sudah boleh buang air besar hari-hari sejak minum SSQ-3”. #SSQ3 adalah minuman berfiber yang lazat untuk detox, cuci usus, mengawal selera makan dan membantu menurunkan berat badan.

 

Selepas 3 minggu Arni whatsapp, “berat dah turun 6 kg nak turun lagi 4 kg, ada apa-apa idea?”. Untuk mempercepatkan lagi proses turunkan berat badan langkah ini mesti diamal;

  • Minum air sekucupnya, air mineral organik sangat-sangat dicadangkan
  • Kurangkan pengambilan karbohidrat seperti minuman manis
  • Stop ambil makanan yang mempunyai asas marjerin, kerana marjerin mempunyai lemak yang tepu dan susah untuk dibakar.
  • Jangan lepak selepas makan, berjalan-jalanlah selama 5 minit untuk membolehkan otot-otot membakar lebihan karbohidrat dan lemak.
  • SSQ-3 sudah mempunyai fiber tetapi pengambilan lain-lain makanan berfiber sangat-sangat membantu. Buahan-buahan berfiber sebagai contoh pisang.
  • Teruskan bersenam, dengan bersenam pembakaran lemak akan menjadi lebih efisien dan memantapkan otot-otot agar tidak mengelebeh selepas berat turun.

 

Arni seorang yang sangat komited untuk mendapat berat badan yang ideal, dia follow semua cadangan di atas tadi, dan selepas 6 minggu Arni whatsapp lagi. “Encik, saya dah dapat 55kg Alhamdulillah, kalau dapat 50 kg lagi merana budak yang ejek saya dulu tu hihihi”.

 

Rupanya-rupanya budak lelaki yang selalu mengejek Arni sewaktu disekolah, telah terserempak dengan Arni di Mines. Terlopong mulut budak lelaki tu, terus minta nombor telefon dan Arni pun dengan lurus bendul terus je bagi nombor telefon. Alih-alih budak lelaki tu dok hint-hint nak jadikan Arni sebagai teman istimewanya. Bila saya tanya apa jawapan Arni.. Arni menjawab “ikut hati saya encik, mau saya maki je dia tapi bila difikirkan mengenai Qado dan Qadar, saya jawab saya dah ada yang berpunya jer hihihi”. Nasib kaulah labu hehehe… Malangnya Arni tak bagi publish gambar dia, privacy katanya…

 

 

Be the first to comment