Jeragat Sukar Sembuh ?

_uploads_woman-sad-hijab-shutterstock
GAMBAR HIASAN

Sedih, Kecewa Dan Stress Kerana Jeragat Sukar Hilang

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini Puan Marina (bukan nama sebenar), begitu malas untuk pergi bekerja seperti biasa. Puan Marina juga seolah-olah tidak sanggup lagi melihat cermin untuk bersolek kerana wajahnya tidak secantik dulu. Jeragat sudah mula menunjukkan diri sejak 1 tahun lepas, bermula dengan sedikit tompok kecil dan secara perlahan-lahan mula membesar di pipi, atas bibir dan juga di atas hidung. Pada mula Puan Marina tidak mengambil kesah sangat mengenai jeragat yang mula muncul, dia hanya mengguna krim dan sabun untuk mencuci muka tetapi kesan tompok tersebut semakin terang dengan warna kehitamannya.

Kawan-kawan sepejabatnya  mula menegur dan mencadangkan supaya beliau mengguna krim dan sabun keluaran syarikat terkenal. Tanpa berfikir panjang Puan Marina pun mengguna sabun dan krim tersebut. Selepas 1 minggu mukanya kelihatan merah kemerahan dan kulit mukanya mengelupas. Puan Marina merasa sedikit pedih dan gatal-gatal, namun Puan Marina tidak mengendahkan kerana kesan jeragat sudah mula hilang, hatinya sudah kembali ceria.

3 minggu berlalu dan wajah Puan Marina sudah kelihatan cerah dan gebu berbanding sebelum ini, beliau sangat berpuas hati. Walaubagaimana pun kadang-kadang kulit mukanya kelihatan merah kemerahan dan merasa gatal-gatal apabila berjemur di bawah panas matahari.

Episod gembira Puan Marina tidak berpanjangan apabila 3 bulan selepas itu, jeragat kembali naik dan yang paling menyedihkan jeragat yang terbaru ini lebih pekat warna kehitamanny. Kulit mukanya seolah-olah terbakar dan alat solek juga tidak mampu menutup kesan jeragat tersebut. Tanpa disedari Puan Marina, beliau telah mengguna produk yang bertoksik, yang menggunakan bahan-bahan “bleaching” atau melunturkan iaitu hydroquinone.

Puan Marina sangat menyesal kerana tidak menyiasat terlebih dahulu kandungan produk yang digunakan. Hakikatnya Puan Marina tidak bersalah tetapi Puan Marina adalah mangsa kepada pengeluar yang tidak beretika. Pengeluar tersebut telah mencampur bahan bertoksik dengan kadar yang tidak mengikut garis panduan Biro Kawalan Pharmaseutikal. Puan Marina adalah di antara ribuan pengguna yang kecewa, sedih dan berputus asa untuk merawat jeragat apabila “sudah terkena” dengan produk yang bertoksik.

Jeragat  tidak gatal atau bernanah, tetapi jika merasa gatal-gatal itu mungkin berpunca dari produk yang anda gunakan. Kemunculan jeragat di muka sangat-sangat menjejaskan penampilan wajah individu yang mengalaminya. Malangnya ramai di antara pengguna yang telah berhabis ribuan ringgit demi menghapus jeragat dimuka, tetapi semuanya tidak mendatangkan hasil yang diharapkan, ia amat mengecewakan, terlalu sedih, kecewa dan stress sehingga ada yang telah berputus asa untuk mencuba produk lain.

melasma-face

Mengapa pesakit gagal untuk merawat jeragat?

Punca kegagalan merawat jeragat dengan berkesan ialah kerana pesakit tidak mempunyai pengetahuan mengenai jeragat seperti bentuk jeragat, kenapa terjadi jeragat dan bagaimana jeragat boleh di atasi. Perubatan moden atau konvensional, menganggap Jeragat sebagai masalah kosmetik iaitu hanya setakat masalah kulit yang hanya perlu disapu krim atau dibuang jeragat tersebut. Oleh itu perubatan moden mengguna kaedah rawatan kosmetik untuk pesakit yang mempunyai jeragat. Rawatan yang paling biasa dibuat ialah;

  1. Mengguna krim pengelupasan yang mempunyai bahan kimia merbahaya dan menghakis seperti hydroquinone. Hydroquinone adalah bahan kontroversi dan telah diharamkan penggunaannya dibeberapa negara. Di Malaysia penggunaan hydroquinone masih dibenarkan tetapi dengan garis panduan yang ketat. Walaubagaimana pun masih terdapat pengeluar yang mengguna bahan ini dengan berlebihan dan tidak mengikut garis panduan sehingga membahayakan pengguna. Kesan sampingan seperti muka menjadi merah, pedih dan gatal-gatal adalah perkara biasa bagi pengguna krim yang mempunyai bahan hydroquinone. Lain-lain krim yang merbahaya, mempunyai logam berat seperti merkuri dan juga di dalam bentuk steroid. Kesemua krim ini akan memberi kesan yang pantas, memerlukan penjagaan dan rawatan berterusan seperti mengguna sunblock secara berterusan. Kemungkinan jeragat akan kembali terjadi sangat besar kerana lapisan atas kulit yang menapis UV telah tiada dan sunburn akan terjadi dan akan mengakibatkan jeragat yang lebih teruk pada masa hadapan.
  2. Kaedah laser – laser dan pengelupasan tidak berbeza tetapi hanya teknik sahaja berbeza, di mana laser akan membuang lapisan kulit yang mempunyai jeragat dan kesan boleh nampak selepas rawatan tersebut siap, sewaktu rawatan ini dijalankan prosedurnya agak menyakitkan dan muka akan merah-kemerahan selepas itu. Kos rawatan ini boleh mencecah ribuan ringgit dan kekerapan rawatan juga di antara 6-8 sessi. Malangnya jeragat akan kembali selepas itu dan biasanya akan menjadi lebih teruk.

Kita tidak menolak kaedah perubatan moden, namun kita menolak kaedah yang tidak selamat dan bersifat sementara. Jeragat bukanlah masalah kosmetik tetapi mempunyai kaitan dengan sistem tubuh yang mula merosot dan memerlukan perhatian yang serius untuk menanganinya. Walaupun punca sebenar sehingga terjadi jeragat tidak dikenalpasti sehingga kini, para saintis telah mengatakan bahawa “sunburn” adalah penyebab utama dan diaktifkan oleh hormon selepas terjadi kemerosotan sistem tubuh dan faktor peningkatan umur.

Menggayakan solekan tebal untuk menutup jeragat di wajah
Menggayakan solekan tebal untuk menutup jeragat di wajah

Di dalam tubuh kita terdapat sistem yang mengawal peredaran kimia yang menentukan hampir keseluruhan fungsi di dalam tubuh iaitu hormon, pertumbuhan dan perkembangan, metabolism, kesuburan, kawalan emosi, penghadaman dan beberapa fungsi tubuh lain, jika sistem mengawal peredaran kimia gagal berfungsi dengan efisien maka akan terjadilah kemerosotan fungsi-fungsi sistem tubuh tadi.

Perubahan hormon sangat penting untuk tubuh, jika terjadi perubahan yang sangat kecil pun tubuh akan mengalami perubahan yang besar terhadap tubuh dan kulit. Hormon memainkan peranan yang penting terhadap kesihatan kulit seperti jeragat.

jeragat juga akan menjadikan seseorang itu kecewa dan stress, oleh kerana perubahan hormon tidak dapat diramal dan tidak mudah untuk dikesan walaupun dengan alat-alat kelengkapan yang canggih. Belajar untuk bersiap sedia untuk menghadapi situasi akan berlakunya perubahan hormon adalah sangat penting untuk menangani masalah hormon sehingga terjadinya jeragat.

Sebab-Sebab Terjadi Jeragat

Punca utama terjadinya jeragat, tidak diketahui tetapi hasil dari kajian beberapa faktor telah dikenal pasti;

  • Kerap berjemur di bawah panas matahari dan terdedah kepada sinaran UV
  • Gangguan hormon seperti mengalami masalah berkaitan kitaran haid dan mengandung.
  • Mengambil pil kawalan kelahiran (pil perancang)
  • Mengambil pil hormon sebelum dan sewaktu menopause. Pil Hormone Replacement Therapy (HRT)
  • Penggunaan kosmetik yang bertoksik dan mempunyai bahan kimia seperti hydroquinone dan merkuri.
  • Stress

Jeragat Dan Jenisnya

Jeragat sering terjadi mengikut corak seperti berikut;

63% jeragat akan kelihatan sekitar hidung dan dagu

21% jeragat akan terjadi di sekitar pipi dan hidung

16% jeragat biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet, atau bagi wanita yang mengambil pil hormon (pil perancang). Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormone.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

Jenis Jeragat

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis;

Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun

Dermal – terjadi di bawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.

Campuranterjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedi makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan sangat-sangat disarankan untuk mengambil set Holistik 5RH.

Set SMF di antara set yang paling berjaya dan mendapat sangat banyak maklum balas positif. Set SMF atau SMFF sangat berkesan untuk semua jenis jeragat
Set SMF di antara set yang paling berjaya dan mendapat sangat banyak maklum balas positif. Set SMF atau SMFF sangat berkesan untuk semua jenis jeragat

Warna Jeragat dan Bentuk

Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu

Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu

Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

Jeragat adalah keadaan biasa bagi sesetengah wanita dewasa, di mana terjadi warna coklat atau kelabu dan kerap kali akan terjadi di wajah. Jeragat sering terjadi kepada wanita yang mengandung, dan kepada yang berkulit agak gelap yang tinggal di negara yang panas seperti Malaysia, walaubagaimana pun jeragat akan terjadi kepada lelaki dan mengikut pengalaman 10% dari pesakit yang mempunyai jeragat adalah lelaki. Jeragat akan semakin menebal apabila seseorang itu kerap berjemur di bawah sinaran matahari.

Secara faktanya, jeragat bukan infeksi, jeragat juga bukan penyakit berjangkit yang merbahaya, dan jeragat bukan berpunca dari alergik. Jeragat bukanlah sejenis kanser dan tidak akan terjadi di dalam kulit yang berkanser.

Adakah Jeragat Berpunca Dari Keturunan ?

Terdapat fakta mengatakan YA dan ada yang TIDAK, tetapi kebiasaannya di dalam satu keluarga akan terdapat lebih dari seorang yang mengalami jeragat.

Kenapa Jeragat Naik Di Muka?

Jeragat bukan hanya terjadi di muka sahaja, malah terjadi di lain-lain bahagian tubuh seperti di tangan, tengkuk dan lain-lain. Malangnya muka adalah kawasan yang paling diminati oleh jeragat

Simptom Jeragat

Jeragat tidak mempunyai simptom seperti gatal atau pedih, tetapi jeragat akan menjadikan emosi seseorang itu akan terganggu.

Adakah Jeragat atau Melasma Boleh Dihapuskan?

Mengikut pendapat perubatan moden jeragat tidak boleh disembuhkan, tetapi hanya boleh “dibuang” mengguna krim, laser, pengelupasan mengguna bahan kimia, dermabrasion dan lain-lain. Mengikut pendapat homeopathy biochemic garam tisu, jeragat boleh dirawat dengan remedi oral (dikemam/diminum) dibantu sabun dan krim herba untuk menambah nutrisi ke kulit.

Banyak set-set dan remedi homeopathy biochemic yang boleh merawat jeragat, paling bagus jika beri sedikit info untuk saya kenal pasti set atau remedi yang sesuai. Oleh itu jika ingin tahu remedi yang sesuai sila berhubung melalui Whatsapp atau SMS di 0192570023.

 

Be the first to comment